Om oss

Vad är PipeDream Production?

Kort sagt är det ett teaterproduktionsbolag som jobbar företrädesvis med musikteater. Men det är ändå bara en del av sanningen. Vi gör musikaler, konserter, shower, ljussättningar, ljud- och ljusteknik, dinnershows, live-produktion, julshower och allt däremellan.

Startsignalen gick egentligen år 2000 då första musikalen ”Company” av Stephen Sondheim gick upp på Folkparken här i Lund. Visserligen hette vi inte PipeDream då det namnet kom först 2004 men det var vår grundare Mathias Dümmatzen som producerade och en del av det folk som idag är PipeDream var med redan då. Sedan dess har vi satt upp 11 stora musikaler varav 7 på Lunds Stadsteater 3 på utomhusscenen i Hög och så som sagt en på Folkparken.

För allmänheten är det väl just musikalerna som är kända. Men vi arrangerar även olika shower och olika arrangemang. Vi har gjort dinnershows på Grand Hotell och olika teater- och musikframträdanden på Trolleholms Slott. Vi har dessutom ofta blivit anlitade för ljusdesign på Stadshallen inte minst för Lars Erik Larssongymnasiets olika konserter. Vi har agerat live-producent för Malmö Stads Näringslivsgala på Malmöoperan och stått för scener och teknik på Lundakalas och Kulturnätter. Med andra ord vi jobbar ganska brett inom teater och nöje i och kring Lund.

Bland de musikaler vi gjort finns Sverigepremiärer bland annat sommarens uppsättning 2011 ”Askungen” av Rodgers & Hammerstein och till och med en unik världspremiär. Det var den tecknade filmmusikalen ”Prinsen av Egypten” som vi som enda producent i världen fick tillåtelse att sätta upp på scen. Tillståndet kom från megafilmbolaget Dreamworks S.K.G. i Los Angeles.

Musikteatern och musikalen som konstform är det som ligger oss varmast om hjärtat. Vi vill gärna visa det som ofta missas i Sverige nämligen att det inte bara behöver vara överdrivet lättsam show utan att det är en genre med mycket djup och fantastiska berättelser. Många gånger berättelser med oerhört viktiga ämnen. Ta till exempel ”Spelman på Taket” om judarna som fördrivs från sina hem i Ryssland i början av 1900-talet eller ”Cabaret” om hur det var när den tidiga nazismen fick sitt fotfäste i Tyskland. Det finns musikaler om allt. Transvestiter på bussresa genom Australien Titanics undergång katter på ett nöjesfält franska revolutionen växter från yttre rymden barberare som skär halsen av folk mormoner som missionerar i Afrika och mycket mycket mer galet. Det finns till och med omgjorda operor i musikalform. La Bohéme och Madame Butterfly (Rent och Miss Saigon). Är det så konstigt att vi älskar musikal?

Vi arbetar för att musikalen som produceras i Lund skall vara meningsfull och innehållsrik. Trots allt är det till mångt och mycket den optimala teaterformen då intresset för såväl sång som dans och skådespeleri tillfredsställs i denna mångfacetterade konstart. Så vi kommer att fortsätta göra musikal. Och allt det andra också!